Lamine Cam
Lamine camlar, iki veya daha çok camın arasında pvb (polivinil butral) diye bilinen sert bir nesne yerleştirilerek, ısı ve basınç ile kalıcı olarak birleşmesinde oluşur. Birleşen camlar tek bir cam panel gibi gözükür. Güvenlik camı olarak da bilinen lamine cam kırılması halinde cam parçalarını yerinde tutar ve yaralanma riskini azaltır. Bu yazıda lamine camın özelliklerine, kullanım alanlarına ve avantajlarına değineceğiz.
Lamine camlar, güvenlik ya da ses yalıtımı gayesiyle kullanılmaktadır. Aldığı darbelerle parçalanıp etrafa dağılmayan lamine camlar, herhangi bir kazada insanların can güvenliği için son derece önemli olan bir cam çeşididir. Aynı zamanda ses yalıtımı için de kullanılan lamine camlar, havaalanları, müzik stüdyoları, müzeler gibi ses geçirgenliğinin az olması gereken ortamlarda kullanılır. Diğer cam türlerine göre UV ışınları geçirgenliği daha az olduğu için de, eşyaların renklerini uzun süre korumalarını sağlar.
Kurşun geçirmez cam olarak da kullanılan lamine camlar nükleer tesisler, büyükelçilikler, askeri ve sivil savunma alanları, vip ve politikacı evleri ve mahkemelerde tercih edilmektedir. Farklı renkte cam ve pvb kullanılarak, cam kalınlıkları değiştirilerek kişinin zevk ve tercihine uygun üretilmektedir.
Birçok farklı alanlarda tercih edilen lamine camların başlıca kullanım alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
– Cam merdivenler,
– Cam bölme duvarlar
– Paneller,
– Vitrinler,
– Rüzgarlıklar,
– Banka şubeleri,
– Çocuk yuvaları,
– Okullar,
– Müzeler,
– Hastaneler,
– Çatı ve tavan camları,
– Alışveriş merkezleri,
– Balkon korkuluk camları,
– Trafiğin yoğun olduğu geçitler,
– Merdiven korkuluklarındaki camlar,
– Aktivitelerin yoğun olduğu spor kompleksleri.
Lamine camlar can ve mal güvenliği için son derece önemli olduğundan, yapımında kullanılan malzemelerin ve işçiliğin kaliteli olması gerekmektedir. Bu nedenle işinde ehil firmalar tercih edilmelidir.